Bewegen & Beleven in Vinkel

Datum: 16-09-2020

Bewegen & Beleven in Vinkel

Bewegen en Beleven in Vinkel

Om gezond te blijven en te ontspannen is het belangrijk om dagelijks te bewegen en te beleven, het liefst in de buitenlucht.

Heel veel mensen doen dat bij de vele (sport)verenigingen binnen en buiten Vinkel, met hun vriendenkring, bootcamps en fitness. Ook zie je veel mensen wandelen, fietsen, joggen, de hond uitlaten, paardrijden en ook werken in de tuin. Om het dagelijks bewegen verder te bevorderen voor alle leeftijden van jong tot oud, zijn we als Dorpsraad periodiek in overleg hierover met de gemeente en de sportalliantie Rosmalen/Nuland/Vinkel.

Doelstelling

Het doel is om goed begaanbare wandel- en fietspaden te realiseren in en om Vinkel en daarbij naast de speelvoorzieningen, beweegtoestellen langs deze routes te plaatsen, zodat iedereen van jong tot oud, laagdrempelig dicht bij huis, een ommetje kan maken individueel, met vrienden en/of met kinderen en kleinkinderen.

Wij zijn in gesprek met de Sportalliantie, Gemeente, KBO en Seniorenraad voor het realiseren van een Beweegplek bij een bestaande speelvoorziening, met toestellen die gericht zijn op oefeningen voor onze oudere inwoners. Op deze manier kunnen jong en oud elkaar stimuleren meer te bewegen.

De speelvoorziening ’t Hummelhuukse op de hoek van de Jeroen Boschstraat en Jan Steenstraat wordt verder uitgebreid voor aansluiting met de Vinkelse Slagen. Er komt een pad voor fietsers en wandelaars zodat schoolgaande jeugd vanaf de Vinkelse Slagen via dit pad door de wijk en via de oversteekplaats op de Weerscheut veilig naar de basisschool kunnen lopen.

Tegenover ’t Zijl is een Jeu de boules veld, en bij de Vinkelse Molen is buiten een groot schaakbord gerealiseerd van 5 bij 5 meter, zodat je daar heerlijk kunt spelen en bewegen in de buitenlucht. Langs de Wetering is een bank om de grote eikenboom geplaatst met een prachtig uitzicht op de Vinkelse Molen en de Wetering met zwanen en andere watervogels. Daarnaast zijn er trapveldjes waar jeugd dagelijks een balletje trappen. Graag willen we dit soort voorzieningen verder uitbreiden in Vinkel.

Via de Sportalliantie kunnen we regelmatig een mobiele speelplek in Vinkel plaatsen en kinderen kennis laten maken met nieuwe sporten en spelen in samenwerking met verenigingen en organisaties, want jong geleerd is oud gedaan.