Wij staan voor Ons Vinkel

De eikenprocessierups komt er weer aan.

Datum: 14-06-2021


De eikenprocessierups komt er weer aan.

Publicatie gemeente 's-Hertogenbosch:

 

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. De rupsjes hebben dan al haren, maar nog niet de brandharen die overlast kunnen geven. Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen. We verwachten dat dit jaar tussen eind mei en begin juni is. Vanaf begin juni komen de rupsen samen en vormen nesten op de stam.

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken.


Locaties eikenprocessierups

Vrijwel alle plekken waar we (over)last kunnen krijgen van de eikenprocessierups, zijn bij de gemeente bekend. Deze gebieden staan op een speciale eikenprocessierupskaart (zie onderstaande link). Via deze kaart houden we u op de hoogte over de bestrijding van de eikenprocessierups. U leest waar we nesten verwachten of hebben aangetroffen, waar we de bestrijding hebben ingepland en waar de nesten zijn verwijderd. We bestrijden alleen op een natuurlijke manier. We zuigen de rupsen uit de eikenbomen en roepen de hulp in van vogels en insecten. Zo proberen we samen met de natuur de overlast te beperken.

 

Wees alert
Wees alert en vermijd elk contact met de rupsen. Gaat u wandelen? Blijf op wegen en paden en uit de buurt van eikenbomen.

 

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op www.s-hertogenbosch.nl/eikenprocessierups. Hier kunt u de kaart met de aandachtsgebieden openen. Voor Vinkel zijn dit vrijwel alle wegen in het buitengebied!

Twitter

Deze website wil gebruik maken van cookies.