Wij staan voor Ons Vinkel

Nestkasten t.b.v. bestrijding eikenprocessierups

Datum: 05-02-2021


Nestkasten t.b.v. bestrijding eikenprocessierups

Dit is een publicatie van de gemeente 's-Hertogenbosch

 

Om de eikenprocessierups op een natuurlijke manier te bestrijden zijn vorig jaar 600 nestkasten voor kool- en pimpelmezen opgehangen in onze gemeente. Uit tellingen blijkt dat 50 tot 80% van de nestkasten werd bezet door mezen. De mezen zijn dol op de rupsen en eten ze op. We willen nog meer mezen in onze gemeente verwelkomen, daarom delen we ook dit jaar nestkasten uit.

 

 


1000 extra nestkasten

We stellen in totaal 1000 nestkasten kosteloos ter beschikking. Na de evaluatie van vorig jaar, hebben we de nestkasten een beetje aangepast. Hij heeft een lat aan de achterkant om eenvoudig op te hangen, en het dakje kan vastgezet worden met een schroef.

 

Wijkraden, natuurgroepen en bewoners aan de slag

Wijkraden, natuurgroepen en bewoners gaan zelf aan de slag om de vogelhuisjes in hun wijk op te hangen. Het levert niet alleen minder rupsen op, maar ook een mooie vorm van samenwerking en burgerparticipatie. Wil u (extra) nestkasten in uw wijk? Laat het ons weten.

 

Vóór 15 februari aanvragen

Geef vóór maandag 15 februari aan ons door hoeveel nestkasten uw voor uw wijk wilt. U geeft dit eenvoudig door als reactie op deze e-mail. Op basis van het aantal reacties, de overlast in het verleden en het aantal eikenbomen maken we een verdeling. U regelt zelf het ophangen en de verspreiding in de wijk.

 

Inmiddels staan 300 nestkasten klaar op onze gemeentewerf, de rest volgt in de loop van 2021. We stemmen graag persoonlijk af hoe de nestkasten in uw bezit komen. Daarbij houden we natuurlijk rekening met de coronamaatregelen.

 

Nestkasten in de wijk

Bij de nestkasten is een leidraad gevoegd met tips over de juiste manier van ophangen, monitoren en schoonmaken. Na het ophangen van de vogelhuisjes vragen we u het volgende te doen:

Doorgeven waar ze hangen (maart 2021)
Doorgeven of ze bewoond zijn (juli 2021)
Nestkasten leeg en schoon maken (december 2021)
 

Natuurlijke bestrijding

Naast het ophangen van de nestkasten treffen we ook andere natuurvriendelijke maatregelen om de eikenprocessierups te bestrijden. We zaaien kruidenrijke bermen in en plaatsen speciale kasten voor sluipwespen en -vliegen. Naast deze maatregelen blijven we de rupsen ook wegzuigen uit de eikenbomen. Zo proberen we samen met de natuur de overlast te beperken.

 

Vragen?

Hebt u vragen over deze e-mail? Stuur een e-mail naar openbareruimte@s-hertogenbosch.nl o.v.v. ‘Nestkasten t.b.v. bestrijding eikenprocessierups’.

Twitter

Deze website wil gebruik maken van cookies.